Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για ασθενείς Για συναδέλφους
Περιοδοντικές νόσοι
Αρχική εξέταση
Συντηρητική θεραπεία
Χειρουργική Θεραπεία
Πλαστική Χειρουργική
Ιστική αναγέννηση
Διατήρηση
Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία του περιοδοντίου είναι μια θεραπεία που έχει τρεις βασικούς στόχους:

1) Να ενεργοποιήσει τον ασθενή σε θέματα στοματικής υγιεινής
2) Να απομακρύνει το βασικότερο αιτιολογικό παράγοντα της νόσου: τα βακτηρίδια
3) Να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της νόσου.

Η συντηρητική θεραπεία του περιοδοντίου γίνεται πάντοτε κάτω από τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει τον βαθύ καθαρισμό των ριζών των δοντιών από τα βακτηρίδια, τα παράγωγα τους και την πέτρα (τρυγία). Αναλόγως με τη βαρύτητα του περιστατικού, καθαρίζονται 4-5 δόντια ανά συνεδρία.Με τη βοήθεια των υπερήχων και εργαλείων χεριού απομακρύνονται όλες οι εναποθέσεις πάνω από τα ούλαόπως και οι εναποθέσεις κάτω από τα ούλα με τελείως ανώδυνο τρόπο.
 
Τελευταίες μελέτες πάνω στην αποτελεσματικότητα της συντηρητικής θεραπείας έχουν δημοσιευτεί από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Σουηδίας. Συγκεκριμένα, οι Wennström et al., (2005) και Tomassi et al., (2006) δημοσίευσαν (Journal of Clinical Periodontology) τα αποτελέσματα της συντηρητικής θεραπείας σε όλο το στόμα και σε μία μόνο συνεδρία διάρκειας μίας ώρας, μόνο με τη χρήση των συσκευών υπερήχων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με τη θεραπεία αυτή, μπορούμε να επιτύχουμε παρεμφερή αποτελέσματα με τη συμβατική διακεκομμένη θεραπεία των 6-7 συνεδριών. Συνεπώς, και η εναλλακτική αυτή θεωρείται πλέον αποδεκτή για τη συντηρητική αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου.

Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας δεν χορηγούμε αντιβιοτικά. Συστηματική αντιβίωση χορηγούμε σε ορισμένες οντότητες των περιοδοντικών νόσων (π.χ. επιθετική περιοδοντίτιδα) ή προφυλακτική αντιβίωση όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια συστηματική νόσος που απαιτούν χημειοπροφύλαξη.

Μετά το τέλος της συντηρητικής θεραπείας ακολουθεί μια περίοδος επούλωσης των περιοδοντικών ιστών, η οποία διαρκεί περίπου 45 ημέρες. Στη συνέχεια, ακολουθεί η λεγόμενη επανεξέταση, κατά την οποία γίνεται εκ' νέου καταγραφή των συνθηκών του περιοδοντίου, όπως στην αρχική εξέταση.

Στην επανεξέταση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της περιοδοντολογικής θεραπείας, γίνεται η αξιολόγηση του αποτελέσματος. Συνήθως τα περισσότερα περιοδοντολογικά προβλήματα εξαλείφονται μόνο με τη συντηρητική θεραπεία. Σε περίπτωση που σε κάποια σημεία η νόσος επιμένει, εφαρμόζουμε την επόμενη εναλλακτική: Τη χειρουργική θεραπεία