Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για ασθενείς Για συναδέλφους
Περιοδοντικές νόσοι
Αρχική εξέταση
Συντηρητική θεραπεία
Χειρουργική Θεραπεία
Πλαστική Χειρουργική
Ιστική αναγέννηση
Διατήρηση
Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται για να εξαλείψει τα περιοδοντολογικά προβλήματα που επιμένουν μετά το τέλος της συντηρητικής θεραπείας και της επανεξέτασης.

Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η οριστική εξάλειψη των θυλάκων, όπως και η θεραπεία επιπεπλεγμένων καταστάσεων της νόσου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
  • Βαθείς θύλακοι οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από σοβαρές βλάβες στο φατνιακό οστό (ενδοστικοί θύλακοι)
  • Καταστροφή στο οστό μεταξύ των ριζών σε πολύριζα δόντια
  • Σε περίπτωση που θέλουμε να επιτύχουμε ιστική αναγέννηση
Η χειρουργική θεραπεία του περιοδοντίου γίνεται επίσης με τοπική αναισθησία στα υποψήφια δόντια. Γίνεται μια μικρή τομή στα ούλα, με στόχο να εξασφαλιστούν ιδανικές συνθήκες προσπέλασης της βλάβης με στόχο την εξάλειψή της.

Μετά την απομάκρυνση των ούλων από το δόντι, γίνεται προσεκτικός καθαρισμός της επιφάνειας της ρίζας με εργαλεία χειρός.

Για την τελειοποίηση του καθαρισμού και την πλήρη απομάκρυνση των εναποθέσεων, χρησιμοποιείται και χειρουργικό μοτέρ με περιστροφικά εργαλεία.


  


Πολλές φορές, με το χειρουργικό μοτέρ γίνεται             οστεοπλαστική, δηλαδή τροποποιείται η επιφάνεια του φατνιακού οστού με στόχο πάντα την εξάλειψη του θυλάκου.

Στο τέλος του χειρουργείου, τα ούλα τοποθετούνται στη νέα τους θέση με ράμματα, τα οποία αφαιρούνται μετά από 10-14 ημέρες

Παρατηρείστε την καταστροφή του οστού γύρω από αυτό το γομφίο στην άνω γνάθο. Φαίνεται καθαρά ότι έχει προσβληθεί ο χώρος ανάμεσα στις ρίζες του και το οστό τριγύρω έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη ανατομία λόγω της περιοδοντικής νόσου. Βλάβες όπως αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συντηρητική θεραπεία και αποτελούν σαφή ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Μετά τη χειρουργική του περιοδοντίου, συνήθως δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, παρά μόνο απλά παυσίπονα και ο ασθενής αποφεύγει το βούρτσισμα στη χειρουργημένη περιοχή για 2 εβδομάδες.

Μετά τη χειρουργική του περιοδοντίου ακολουθεί επίσης επανεξέταση μετά από 30 ημέρες και μετά από 3 μήνες