Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για ασθενείς Για συναδέλφους
Περιοδοντικές νόσοι
Αρχική εξέταση
Συντηρητική θεραπεία
Χειρουργική Θεραπεία
Πλαστική Χειρουργική
Ιστική αναγέννηση
Διατήρηση
Ιστική αναγέννησηΗ ιστική αναγέννηση είναι η μεγάλη πρόκληση κάθε περιοδοντολογικού ιατρείου. Στόχος της θεραπείας δεν είναι η εξάλειψη των θυλάκων, αλλά και η αναγέννηση (regeneration) των ιστών που έχουν χαθεί, δηλαδή του οστού και του περιοδοντικού συνδέσμου.

Στην περιοδοντολογία έχουν εφαρμοστεί διάφορες τεχνικές ιστικής αναγέννησης που κυρίως ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980. Υλικά όπως μεμβράνες, οστικά μοσχεύματα και βιοσυμβατά αλλομοσχεύματα χρησιμοποιήθηκαν με στόχο την ανάπλαση των ιστών. Τα αποτελέσματα ήταν αντιφατικά και διφορούμενα. Το συμπέρασμα από τις κλινικές έρευνες είναι το εξής: Μπορούμε να επιτύχουμε ιστική αναγέννηση κάτω από προϋποθέσεις.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το Σουηδικό υλικό Emdogain® το οποίο κατασκευάζεται στην Ελβετία από την εταιρία Straumann.  Είναι ένα προϊόν το οποίο ξεκίνησε να μελετάται από το 1997 και μέχρι στιγμής δείχνει ότι αναλόγως της βλάβης που το χρησιμοποιούμε, μπορεί να επιτύχει ιστική αναγέννηση στο φατνιακό οστό, τον περιοδοντικό σύνδεσμο και στην οστεϊνη ουσία που περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται και από ανθρώπινες ιστολογικές έρευνες οι οποίες είναι οι πιο αξιόπιστες στον τομέα της ιστικής αναγέννησης.

Το υλικό Emdogain® είναι ένα απορροφήσιμο υλικό το οποίο "ξεγελά" τον οργανισμό μας και τον φέρνει πίσω στην περίοδο που αναπτύσσονταν τα δόντια μας. Με τον τρόπο αυτό, ο ίδιος μας ο οργανισμός, δίνει τις εντολές στα κύτταρά μας να επουλώσουν την περιοδοντική βλάβη και να αναγεννήσουν τους ιστούς που χάθηκαν.

Η ασφάλεια του προϊόντος Emdogain® έχει τεκμηριωθεί με τοξικολογικές, ανοσολογικές και κλινικές έρευνες. Την επίσημη λίστα όλων των ερευνών που έχουν γίνει παγκοσμίως με το Emdogain® μπορείτε να τη δείτε πατώντας εδώ.

Η θεραπεία με το Emdogain® γίνεται χειρουργικά. Γίνεται ένα συμβατικό περιοδοντικό χειρουργείο, και αποκαλύπτονται οι ρίζες των δοντιών. Στη συνέχεια, γίνεται προσεκτικός καθαρισμός της επιφάνειας των ριζών από πέτρα, φλεγμονώδη ιστό και άλλες εναποθέσεις.
Η διαδικασία γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία, ακριβώς όπως και στο συμβατικό χειρουργείο εξάλειψης θυλάκων.
Το υλικό Emdogain® τοποθετείται στην περιοχή της βλάβης, προσπαθώντας να καλύψει τελείως την οστική βλάβη και τη ρίζα του δοντιού.

Γίνεται προσεκτική συρραφή του χειρουργικού τραύματος και αφαίρεση των ραμμάτων μετά από 15 ημέρες.

(Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία της εταιρίας Straumann και των κατασκευαστών του υλικού Emdogain®. Δίνονται εδώ για πληροφοριακούς και μόνο λόγους - All pictures above are courtesy of Straumann company and Emdogain® manufacturers and they are shown here only for information purposes)

Τα αποτελέσματα του Emdogain® μπορούμε να τα δούμε στις παρακάτω ακτινογραφίες:


Το βέλος δείχνει απώλεια οστού ανάμεσα στα δόντια
Δύο χρόνια μετά, είναι εμφανής η αναγέννηση του οστού στην ίδια περιοχήΟστική απώλεια γύρω από τη ρίζα του τραπεζίτη κάτω


Μετά από δύο χρόνια είναι εμφανής η οστική αναγέννηση