Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για ασθενείς Για συναδέλφους
Περιοδοντικές νόσοι
Αρχική εξέταση
Συντηρητική θεραπεία
Χειρουργική Θεραπεία
Πλαστική Χειρουργική
Ιστική αναγέννηση
Διατήρηση
Διατήρηση

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της περιοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Το να διατηρήσει κάποιος την υγεία των περιοδοντικών ιστών για όλη του τη ζωή, ακόμα και μετά από μια εκτεταμένη περιοδοντική θεραπεία δεν είναι δύσκολο.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσει ένα απλό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής που περιλαμβάνει βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και το μεσοδόντιο καθαρισμό μία φορά την ημέρα.

Από την πλευρά του ιατρείου, όλοι οι ασθενείς μας μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο εξαρτάται από τη βαρύτητα της αρχικής κατάστασης, τις συνήθειες του ασθενή και τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού.

Ένα συνηθισμένο πρόγραμμα επανεξετάσεων και  παρακολούθησης είναι ανά τρίμηνο για ένα περίπου χρόνο και μετά από αυτό, ανά έξι μήνες.

Στις επανεξετάσεις αυτές γίνεται πάλι καταγραφή των δεδομένων γύρω από τα δόντια στο ιστορικό του ασθενούς, γίνεται φωτογράφηση καθώς και λήψη ακτινογραφιών όπου χρειάζεται. Σημαντικό επίσης κομμάτι του προγράμματος επανεξετάσεων είναι η αξιολόγηση του επιπέδου στοματικής υγιεινής του ασθενή και η καθοδήγηση εάν πάλι εμφανιστούν σημεία φλεγμονής (αιμορραγία των ούλων).
 
¨Ένα σημαντικό κομμάτι της διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι και το "επαγγελματικό καθάρισμα των δοντιών" κατά Axelsson et al., 1981. Στην ουσία, δεν παρεμβαίνουμε με θεραπείες όπως στη συντηρητική φάση, αλλά με στιλβώσεις διατηρούμε το θεραπευτικό μας αποτέλεσμα.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
Πρέπει να θυμόμαστε ότι με ένα συχνό πρόγραμμα επανεξετάσεων, η επανεμφάνιση της νόσου είναι πολύ δύσκολη. Αν, παρόλα αυτά, έχουμε τοπικά κάποιο πρόβλημα, τότε η αντιμετώπιση είναι πολύ εύκολη, γιατί η νόσος δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει εκτεταμένη καταστροφή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Συνήθως η βελτίωση των τοπικών συνθηκών της στοματικής υγιεινής, για τα συγκεκριμένα δόντια, αποτελούν τη μόνη θεραπεία που εφαρμόζεται.