Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για ασθενείς Για συναδέλφους
Περιοδοντικές νόσοι
Αρχική εξέταση
Συντηρητική θεραπεία
Χειρουργική Θεραπεία
Πλαστική Χειρουργική
Ιστική αναγέννηση
Διατήρηση
Πλαστική Χειρουργική

Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου είναι χειρουργική θεραπεία που έχει σαν βασικό στόχο να διορθώσει αισθητικά προβλήματα των περιοδοντικών ιστών και των βλεννογόνων (ουλοβλεννογόνια προβλήματα).

Ένα από τα πιο σημαντικά αισθητικά προβλήματα είναι οι λεγόμενες "υφιζήσεις" των ούλων, οι περιπτώσεις δηλαδή που τα ούλα μας "τραβιούνται" και αποκαλύπτουν τμήμα της ρίζας του δοντιού, με αποτέλεσμα τα δόντια να δείχνουν μακρύτερα.

Ένας συνηθισμένος λόγος για τη δημιουργία τέτοιων προβλημάτων είναι η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας για το βούρτσισμα των δοντιών ή η εφαρμογή υπερβολικής δύναμης κατά το βούρτσισμα.


Υφιζήσεις των μαλακών ιστών στην περιοχή του κυνόδοντα και του πλάγιου τομέα στην άνω γνάθο. Σε περιπτώσεις όπως η κοπέλα της φωτογραφίας, όπου φαίνονται τα ούλα όταν γελά, οι υφιζήσεις αυτές δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα

 
 


Μετά τη πλαστική χειρουργική θεραπεία του περιοδοντίου, το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί. Το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί, δεδομένου ότι γίνει τροποποίηση της τεχνικής του βουρτσίσματος για την περιοχή.


 

 


Ίδιο πρόβλημα στην περιοχή του προγομφίου στην κάτω γνάθο.


Το πρόβλημα έχει διορθωθεί με πολύ μικρή χειρουργική επέμβαση.


Πέρα από τα αισθητικά προβλήματα, οι υφιζήσεις των ούλων μπορούν να δημιουργήσουν και λειτουργικά προβλήματα όπως ευαισθησίες στα δόντια. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης τερηδόνας στην αποκαλυμμένη ρίζα του δοντιού.

Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου ασχολείται και με άλλα προβλήματα, όπως η αύξηση του πάχους των ούλων σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειμμα, στην αφαίρεση ουλικών υπερπλασιών λόγω λήψης φαρμάκων και στη διαμόρφωση της σωστής ανατομίας των μαλακών ιστών στην αισθητική ζώνη.