Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Περιοδοντολογία Εμφυτεύματα Για ασθενείς Για συναδέλφους
Περιοδοντολογία
Εμφυτεύματα
Εμφυτεύματα

'Έχασα ένα δόντι πρόσφατα. Τι είναι καλύτερο; Να βάλω μια συμβατική γέφυρα ή να βάλω ένα εμφύτευμα;

Απάντηση: Δεδομένου ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα οστού στο σημείο που χάθηκε το δόντι, η θεραπεία με εμφύτευμα είναι μια πολύ καλή λύση. Τα μονά εμφυτεύματα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (98%) απ' ότι δείχνουν οι κλινικές μελέτες. Παράλληλα, αποφεύγουμε να παρασκευάσουμε διπλανά δόντια για να κατασκευάσουμε μια συμβατική γέφυρα.


Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός μου να μη "δεχτεί" το εμφύτευμα;

Απάντηση: 'Όχι. Τα οδοντικά εμφυτεύματα και κυρίως τα αναγνωρισμένα συστήματα κατασκευάζονται από τιτάνιο που γίνεται αποδεκτό από τον οργανισμό μας. Ορθοπεδικοί χειρούργοι χρησιμοποιούν το τιτάνιο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως οι "λάμες" στα κατάγματα και η αρθροπλαστική, χωρίς προβλήματα.


Ποιοι οδοντίατροι βάζουν εμφυτεύματα;

Απάντηση: Οδοντίατροι οι οποίοι έχουν χειρουργικές ειδικότητες (Περιοδοντολόγοι, Γναθοχειρουργοί) και κατάλληλη Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι οι πιο κατάλληλοι για τη θεραπεία με εμφυτεύματα. Ο χειρουργός πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση του συστήματος εμφυτεύματος που χρησιμοποιεί, πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρία για την επάρκεια των γνώσεών του και ασφαλείς χειρουργικές τεχνικές τοποθέτησης. Όπως και με άλλες ιατρικές επεμβάσεις, ο χειρουργός πρέπει ασκεί συχνά τη θεραπεία με εμφυτεύματα και να έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας με τις θεραπείες αυτές.


Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα εμφυτεύματα;

Απάντηση: Με τη σωστή φροντίδα, τα εμφυτεύματα μπορούν να μείνουν στο στόμα μας όλη μας τη ζωή.

Τι τύποι εμφυτευμάτων υπάρχουν;

Απάντηση: Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα μέταλλο το οποίο γίνεται αποδεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι κοχλιούμενα, δηλαδή  έχουν τη μορφή βίδας και ανήκουν στην τρίτη βιοτεχνολογική γενιά.

 • Τα εμφυτεύματα πρώτης γενιάς έχουν λεία επιφάνεια
 • Τα εμφυτεύματα δεύτερης γενιάς έχουν αδρή επιφάνεια μεγέθους από 5 - 12 μm με στόχο την μεγαλύτερη επαφή του εμφυτεύματος με το οστό των γνάθων
 • Τα εμφυτεύματα τρίτης γενιάς έχουν αδρή επιφάνεια η οποία είναι τροποποιημένη με χημικούς παράγοντες όπως π.χ. το φθόριο. Η χημική τροποποίηση της επιφάνειας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ταχύτητα εναπόθεσης των οστικών κυττάρων πάνω στο τιτάνιο τις πρώτες 6 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει το χρόνο αναμονής για τη φόρτιση των εμφυτευμάτων, την προσθήκη δηλαδή των τεχνητών δοντιών πάνω σε αυτά

Έβαλα ένα εμφύτευμα σήμερα. Μετά από πόσο καιρό θα βάλω το δόντι μου;

Απάντηση: Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η τοποθέτηση του δοντιού πάνω στο εμφύτευμα γίνεται σε χρονικό διάστημα από έξι εβδομάδες έως έξι μήνες. Διαρκής έρευνα γίνεται για να μειωθεί ο χρόνος αποκατάστασης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα για την επιτυχία των εμφυτευμάτων σε πολύ γρήγορες αποκαταστάσεις.Έχω ακούσει ότι "αν τα εμφυτεύματα πιάσουν καλά και σφίξουν στο οστό την ώρα που τα βάζουμε" μπορούμε να βάλουμε τα δόντια σε μία μέρα ή σε μία ώρα!! Είναι αλήθεια αυτό;

Απάντηση: Η σύγχυση που δημιουργείται εδώ είναι η εξής: Το να "πιάσουν" καλά τα εμφυτεύματα την ώρα που τα βάζουμε και να σφίξουν στο οστό, είναι κάτι που το επιδιώκει ο χειρουργός. Θεωρείται ως "καλός οιωνός" για να γίνει η οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος. Η αρχική σταθερότητα του εμφυτεύματος είναι μια μηχανική έννοια. Η οστεοενσωμάτωση είναι μια βιολογική έννοια. Αυτές οι δύο έννοιες δεν πρέπει να συγχέονται. Το ότι ένα εμφύτευμα "'έσφιξε" στη γνάθο μας δε σημαίνει ότι οστεοενσωματώθηκε. 'Όπως και ένα εμφύτευμα που δεν "έσφιξε" στη γνάθο μας δε σημαίνει ότι δε θα οστεοενσωματωθεί τελικά.
Το να τοποθετούνται τα δόντια αμέσως πάνω σε σταθερά εμφυτεύματα είναι κάτι που διευκολύνει τη θεραπεία. Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τα εξής: Η θεραπεία με τον τρόπο αυτό ("άμεση φόρτιση" των εμφυτευμάτων) μπορεί να είναι επιτυχημένη, με περισσότερες πιθανότητες στην κάτω γνάθο. Για την πάνω γνάθο υπάρχουν ακόμα κάποιες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις στους ερευνητές. Οι κλινικές μελέτες για τη θεραπεία αυτή, δυστυχώς, δε δίνουν στοιχεία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι ενθαρρυντικές. Διαρκής έρευνα γίνεται πάνω στον τομέα αυτό για να αποσαφηνιστούν τα πράγματα περισσότερο. Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η θεραπεία με άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων κοστίζει αρκετά περισσότερο, απ' ότι η συμβατική θεραπεία με καθυστερημένη φόρτιση σε 6 - 8 εβδομάδες.


Μπορεί να αποτύχει ένα εμφύτευμα;

Απάντηση: Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα εμφύτευμα, για άγνωστους λόγους, δεν οστεοενσωματώνεται. Τα ποσοστό εμφάνισης αυτής της περίπτωσης είναι πολύ μικρά. Σε αυτή την περίπτωση, μας καλύπτει η εγγύηση του εμφυτεύματος και τοποθετούμε πάλι ένα εμφύτευμα στη θέση αυτή, χωρίς κόστος.


Μήπως είμαι πολύ μεγάλος για να βάλω εμφυτεύματα;

Απάντηση: Η ηλικία δεν παίζει κάποιο ρόλο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ύπαρξη επαρκούς οστού για την τοποθέτηση και όχι η ηλικία.


Είμαι γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Είναι το κόκαλο μου ικανό να δεχτεί εμφυτεύματα;

Απάντηση: Σαφώς και ναι. Μελέτες από τον Friberg et al., 1996 στη Σουηδία, δείχνουν ότι η οστεοπόρωση δεν είναι αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων


Καπνίζω 20 τσιγάρα την ημέρα. Υπάρχει πρόβλημα για τα εμφυτεύματά μου;

Απάντηση: Δυστυχώς ναι. Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν μεγαλύτερες αποτυχίες σε εμφυτεύματα σε καπνιστές, κυρίως στην άνω γνάθο.


Αυτή η διαδικασία πονάει πολύ;

Απάντηση: Γενικά όχι. Λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μειώσουμε το μετεγχειρητικό πόνο και ενόχληση στο ελάχιστο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι περίμεναν πολύ μεγαλύτερα ενοχλήματα από αυτά που αντιμετώπισαν στην πραγματικότητα.

Τι κόστος έχει η θεραπεία για μια αποκατάσταση ενός δοντιού με εμφυτεύμα;

Απάντηση: Το κόστος της θεραπείας δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική και ακτινολογική εξέταση της περιοχής που πρόκειται να αποκατασταθεί με εμφύτευμα ή εμφυτεύματα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η αντιμετώπιση ποικίλλει από περιστατικό σε περιστατικό. Το κόστος της θεραπείας καθορίζεται από τις εξής παραμέτρους:

 • Το βαθμό δυσκολίας της χειρουργικής φάσης
 • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τεχνικές ανάπλασης οστού πριν ή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής φάσης στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επάρκεια οστού για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος
 • Τον τύπο (διαστάσεις, μορφή) του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και αν θα τοποθετηθεί εμφύτευμα δεύτερης ή τρίτης γενιάς
 • Τον τύπο της προσθετικής αποκατάστασης που θα γίνει πάνω στο εμφύτευμα και τι εξαρτήματα θα χρησιμοποιηθούν
 • Τη χρήση της τεχνικής CAD/CAM (σχεδιασμός της προσθετικής από υπολογιστή) ή όχι
 • Τη χρήση μεταβατικής αποκατάστασης (προσωρινών δοντιών) για τη σωστή και ανατομική διαμόρφωση των μαλακών ιστών ("ούλων") γύρω από το εμφύτευμα σε αισθητικές περιοχές
 • Αν θα γίνει άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων (δόντια πάνω στα εμφυτεύματα την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα)
 • Τη χρήση προσωρινής προσθετικής αποκατάστασης για την αναπλήρωση των δοντιών που λείπουν σε καθυστερημένη φόρτιση των εμφυτευμάτων μετά από 6 - 8 εβδομάδες

Γίνεται να τοποθετήσω εμφυτεύματα με γενική αναισθησία;

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν τη χρήση γενικής αναισθησίας σε οδοντιατρείο. Γενική αναισθησία γίνεται σε νοσοκομείο, με την παρουσία ιατρού αναισθησιολόγου, για λόγους ασφαλείας.

Το Περιοδοντολογικό Ιατρείο συνεργάζεται με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι, όπου εκεί μπορούν να τοποθετηθούν  εμφυτεύματα, σε καθεστώς γενικής αναισθησίας.

Η διαδικασία γίνεται με τη μέθοδο του Day Clinic (Ημερήσια Νοσηλεία). Δεν απαιτείται εισαγωγή του ασθενή πριν την ημέρα της επέμβασης, ούτε παραμονή του στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο τοποθέτησης.

Η διαδικασία αυτή έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν:

α) Η αμοιβή του αναισθησιολόγου

β) Η αμοιβή του νοσοκομείου