Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Περιοδοντολογία Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για συναδέλφους
Νέα & Ενημέρωση
Σώμα & Περιοδόντιο
Παιδιά & Στομ. υγεία
Γυναίκες & Στ. υγεία
Εγκυμοσύνη
Μεγάλες ηλικίες
Κάπνισμα
Χημειοπροφύλαξη
Οδηγίες - έντυπα
Μηνύματα
Παιδιά & Στοματική υγεία

 

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι νόσοι του περιοδοντίου είναι παθήσεις των ενηλίκων. Η έρευνα όμως μας δείχνει ότι η ουλική νόσος - η ουλίτιδα - (πολλές φορές πρόδρομος της χρόνιας περιοδοντίτιδας) είναι πάρα πολύ συνηθισμένο εύρημα σε παιδιά και εφήβους.

Τύποι περιοδοντικών νόσων σε παιδιά

Η χρόνια ουλική νόσος (ουλίτιδα) είναι συχνή στα παιδιά. Συνήθως προκαλεί οίδημα των ούλων, ερυθρότητα και εύκολη αιμορραγία. Η ουλική νόσος είναι θεραπεύσιμη και μπορεί να προληφθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών, καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια (π.χ. χρήση νήματος) και παρακολούθηση από οδοντίατρο. Εάν δε θεραπευτεί, μπορεί πιθανώς να μεταπέσει σε πιο εξελιγμένες μορφές των περιοδοντικών νόσων όπως η χρόνια περιοδοντίτιτδα.

Η επιθετική περιοδοντίτιδα (παλαιότερη ονομασία: εφηβική περιοδοντίτιδα) μπορεί να προσβάλλει νέους ανθρώπους που, κατά τα άλλα, είναι υγιείς. Εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα διαπιστώνεται σε εφήβους. Η νόσος προσβάλλει συγκεκριμένα δόντια συνήθως (τραπεζίτες - γομφίους και κοπτήρες - τομείς) και οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο βακτηριδίων. Χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού γύρω από αυτά τα δόντια, ενώ περιέργως, οι ασθενείς δεν σχηματίζουν μεγάλες ποσότητες βακτηριδίων στο στόμα τους.

Η γενικευμένη επιθετική περιοδοντίτιδα μπορεί να ξεκινήσει πριν την εφηβεία και προσβάλλει όλα τα δόντια. Χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες των ούλων και μεγάλες εναποθέσεις βακτηριακής πλάκας και πέτρας στα δόντια. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει και κινητικότητες στα δόντια από την οστική απώλεια.

Περιοδοντικές νόσοι συσχετιζόμενες με συστηματικές νόσους. Οι συστημετικές νόσοι που μας αφορούν είναι:

 • Ο διαβήτης τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος - νεανικός διαβήτης)
 • Το σύνδρομο Down (τρισωμία 21)
 • Το σύνδρομο Papilon - Lefevre

Τα συμπτώματα των περιοδοντικών νόσων στα παιδιά:

Τέσσερα είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας ευαισθητοποιήσουν για την πιθανότητα ύπαρξης νόσου του περιοδοντίου στο παιδί σας:

 • Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα των δοντιών, στη χρήση νήματος ή αυτόματα, χωρίς λόγο
 • Πρησμένα και πολύ κόκκινα ούλα
 • Υφιζήσεις ούλων. Δηλαδή ούλα που "τραβιούνται" μακριά από τα δόντια και αποκαλύπτουν τη ρίζα του δοντιού
 • Κακοσμία στόματος που δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα ή τη χρήση νήματος

Έφηβοι και στοματική υγεία

Η έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα προσβολής στις περιοδοντικές νόσους αυξάνει με την εφηβεία λόγω της έλλειψης ενεργοποίησης για εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής. Τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να εφαρμόζουν ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγείας από μικρά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσους του περιοδοντίου σαν έφηβοι, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ένα σωστό τρόπο διατήρησης της στοματικής τους υγείας.

Οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη νόσων του περιοδοντίου στα νέα άτομα. Στα κορίτσια, οι αυξημένες ορμόνες όπως η προγεστερόνη και πιθανώς τα οιστρογόνα προκαλούν μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος στα ούλα. Τα ούλα κάτω από τη δράση των ορμονών, γίνονται περισσότερο ευαίσθητα σε σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η βακτηριακή πλάκα ή τα υπολείμματα των τροφών. Σε αυτό το διάστημα, τα ούλα μπορεί να εμφανίζονται πρησμένα, κόκκινα και να είναι πολύ ευαίσθητα.

Καθώς η ηλικία προχωρά, η τάση στο να είναι ευαίσθητα τα ούλα στους ερεθιστικούς παράγοντες μειώνεται. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος στοματικής υγιεινής, που περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό (π.χ. νήμα), στο σπίτι, είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν πρέπει να λείπουν και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο το λιγότερο δύο φορές το χρόνο. Πιθανώς, ο οδοντίατρος να συστήσει και εξειδικευμένη θεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις με σκοπό να προλάβει την εξέλιξη των νόσων του περιοδοντίου σε πιο επιπλεγμένες καταστάσεις που αφορούν καταστροφή των μαλακών ιστών και του οστού που περιβάλλουν τα δόντια.

Συμβουλές για γονείς

Η γρήγορη διάγνωση έχει καθοριστική σημασία για τη θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου. Γι' αυτό το λόγο, είναι σημαντικό τα παιδιά να συμπεριλάβουν και περιοδοντολογική εξέταση στις καθιερωμένες επισκέψεις τους στον οδοντίατρο. Να θυμάστε ότι εάν το παιδί έχει μια γενικευμένη και επιπλεγμένη μορφή περιοδοντικής νόσου, πιθανώς να υπάρχει συσχέτιση με κάποια άλλη συστηματική νόσο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συστήνεται μια γενική ιατρική αξιολόγηση του παιδιού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία της νόσου του περιοδοντίου δεν έχει αποτελέσματα.

Εάν το παιδί λαμβάνει κάποια φάρμακα, είναι πιθανό να προκαλούν ξηροστομία ή να έχουν κάποια άλλη συσχέτιση με το περιοδόντιο. Αναφέρετε πάντοτε στον οδοντίατρο τα φάρμακα που πιθανώς να παίρνει το παιδί.

Παρακολουθήστε αν τα παιδιά (ή και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας) έχει την τάση να σφίγγει ή να τρίζει τα δόντια του όταν κοιμάται. Το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να προκαλέσει περιοδοντολογικά προβλήματα. Επίσης ευθύνεται για σπασίματα σε δόντια. Οι οδοντίατροι μπορούν να κατασκευάσουν νυχτερινούς νάρθηκες προστασίας των δοντιών για να βοηθήσουν στο πρόβλημα αυτό.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας γίνεται μεταφορά των βακτηριδίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο. Αυτό που δεν έχει αποδειχθεί είναι αν η μεταφορά αυτή των βακτηριδίων είναι ικανή να προκαλέσει τη νόσο στο άλλο υγιές άτομο. Εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου που δέχεται τα βακτηρίδια και για το λόγο αυτό, δε μπορεί κανένας να πει με βεβαιότητα ότι και το άλλο άτομο θα νοσήσει σίγουρα. Είναι σωστό λοιπόν, εάν κάποιο άτομο στην οικογένεια έχει περιοδοντική νόσο, να γίνεται περιοδοντολογική εξέταση και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη των νόσων του περιοδοντίου είναι η ευαισθητοποίηση του παιδιού πάνω σε θέματα στοματικής υγιεινής και η σωστή εφαρμογή τους. Παρακάτω είναι τα βήματα που πρέπει να λάβει ένας γονέας για να προλάβει την ανάπτυξη των νόσων του περιοδοντίου στα παιδιά:

 • Διαμορφώστε συνθήκες καλής στοματικής υγιεινής από νωρίς. Όταν το παιδί είναι 12 μηνών μπορείτε να αρχίσετε να του βουρτσίζετε τα δόντια με παιδική οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιείστε παιδική οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού πάνω στη βούρτσα. Να θυμάστε να πιέσετε την οδοντόκρεμα πάνω στις τρίχες της οδοντόβουρτσας για να μην μπορεί το παιδί να την καταπιεί. Όταν τα κενά ανάμεσα στα δόντια του παιδιού κλείσουν, πρέπει να χρησιμοποιείτε νήμα για να καθαρίζετε ανάμεσα σε αυτά.
 • Συμπεριφερθείτε και εσείς σαν καλό πρότυπο για το παιδί, βουρτσίζοντας τα δικά σας δόντια και προσέχοντας τη στοματική σας υγεία
 • Προγραμματίστε επισκέψεις στον οδοντίατρο για οικογενειακό έλεγχο, περιοδοντολογική εκτίμηση και καθαρισμό των δοντιών σας
 • Ελέγξτε οι ίδιοι το παιδί για περιοδοντολογικά προβλήματα. Παρατηρήστε: πρησμένα και κόκκινα ούλα που αιμορραγούν, ούλα που "τραβιούνται" μακριά από τα δόντια και κακοσμία στόματος.

Εάν το παιδί σας δεν έχει ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, πρέπει να αρχίσετε να δουλεύετε με το παιδί σας για να αλλάξει συνήθειες. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξουν οι συνήθειες στη μικρή ηλικία, παρά σαν ενήλικας. Καθώς το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά των γονιών, είναι πού σημαντικό να συμπεριφέρεστε σαν ένα θετικό μοντέλο για το παιδί σας εσείς σαν γονέας. Ένα υγιές χαμόγελο, η καλή αναπνοή και τα γερά δόντια συνεισφέρουν πάρα πολύ στην αίσθηση της καλής εμφάνισης ενός νέου ανθρώπου, καθώς και στην αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτιμησή του.

Μάθετε περισσότερα:

 • Συμβουλευτείτε έναν περιοδοντολόγο. Οι περιοδοντολόγοι είναι οι ειδικοί πάνω στις παθήσεις των ούλων και μπορούν να βοηθήσουν εσάς και την οικογένεια σας ώστε να έχετε άριστη στοματική υγεία.
 • Διαβάστε τα έντυπα στην ενότητα "Οδηγίες - έντυπα" στο μενού αριστερά σχετικά με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και για τις νόσους του περιοδοντίου στις γυναίκες
 • Διαβάστε την επιστημονική ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας (Position Paper) για τις νόσους του περιοδοντίου σε παιδιά και εφήβους πατώντας εδώ. Το κείμενο είναι στην αγγλική γλώσσα.