Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Περιοδοντολογία Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για συναδέλφους
Νέα & Ενημέρωση
Σώμα & Περιοδόντιο
Παιδιά & Στομ. υγεία
Γυναίκες & Στ. υγεία
Εγκυμοσύνη
Μεγάλες ηλικίες
Κάπνισμα
Χημειοπροφύλαξη
Οδηγίες - έντυπα
Μηνύματα
Εγκυμοσύνη

 

Καθώς το τεστ εγκυμοσύνης έχει δείξει ότι είστε έγκυος, είναι βέβαιο ότι η ζωή σας αλλάζει από εκείνη τη στιγμή. Αμέσως φτιάχνετε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και η λίστα αυτή μεγαλώνει καθώς οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης περνούν. Είναι υποχρέωσή σας λοιπόν να κάνετε τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλίσετε μια ασφαλή και στην ώρα της διαδικασία τοκετού.

Θα έχετε ακούσει προφανώς το λεγόμενο από πολλές γυναίκες ότι "η εγκυμοσύνη κατέστρεψε τα δόντια τους" και ότι "τα έμβρυα απορροφούν το ασβέστιο από τα δόντια των γυναικών". Φυσικά τέτοια πράγματα δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, ούτε έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Υπάρχει όμως κάποια συσχέτιση της κατάστασης της εγκυμοσύνης με την υγεία των περιοδοντικών ιστών, όπως και των άλλων οργάνων στο σώμα μιας γυναίκας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατάσταση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εμβρύου.

Αυτό το διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση στις περιοδοντολογικές κοινότητες για μια επιπλοκή της κύησης που ονομάζεται "πρόωρη γέννηση". Τα παιδιά γεννιούνται πριν τους εννέα μήνες που διαρκεί φυσιολογικά μια κύηση, έχουν ελαττωμένο βάρος και εμφανίζουν διάφορα σημαντικά προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην αρχή, αλλά και αργότερα στη ζωή τους. Ειδικά στις Η.Π.Α., το πρόβλημα αυτό θεωρείται το υπ' αριθμόν ένα μαιευτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή και γίνονται μεγάλες εκστρατείες για την ενημέρωση των γυναικών πάνω σε αυτό το ζήτημα. Παρόλο που το θέμα αυτό είναι καθαρά μαιευτικό ή γυναικολογικό, φαίνεται ότι πιθανότατα οι περιοδοντικές νόσοι παίζουν κάποιο ρόλο για την πρόωρη γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα ούλα και τα δόντια;

Πάρα πολλές γυναίκες εμφανίζουν τη λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ενοχλητική και να περιλαμβάνει πρήξιμο των ούλων, έντονη ερυθρότητα των ιστών καθώς και αιμορραγίες. Επίσης μερικές φορές εμφανίζονται κάποιοι μικροί όγκοι στα ούλα των εγκύων, οι οποίοι είναι καλοήθεις και ονομάζονται "επουλίδες της εγκυμοσύνης". Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε μια καταστρεπτικότερη οντότητα που ονομάζεται χρόνια περιοδοντίτιδα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη στήριξη των δοντιών. Είναι πιθανό ακόμα, η μόλυνση που υπάρχει στο στόμα να επηρεάζει την υγεία του εμβρύου. Να μην ξεχνάμε ακόμα ότι τα περιοδοντολογικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν με την κατάσταση της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε οξείες καταστάσεις (αποστήματα κ.λ.π.) και να απαιτούνται λήψεις αντιβιοτικών φαρμάκων στη διάρκεια της κύησης, γεγονός που δεν είναι και ότι καλύτερο.

Σχετίζονται οι νόσοι του περιοδοντίου με τη γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος και με την πρόωση γέννηση;

Υπάρχουν μελέτες που μας δείχνουν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας ενημερώνει ότι οι έγκυες γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν έως επτά φορές περσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το νεογνό να έχει ελαττωμένο βάρος. Πιαθανώς αυτό να οφείλεται σε κάποιο παράγοντα της φλεγμονής που εκλύεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων. Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται προσταγλανδίνη. Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προσταγλανδινών.

Τι πρέπει να γίνει αν διαγνωστεί περιοδοντική νόσος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε αυτή την περίπτωση ο περιοδοντολόγος θα προτείνει την εφαρμογή της συντηρητικής περιοδοντικής θεραπείας. Η συντηρητική περιοδοντική θεραπεία αφορά το βαθύ καθαρισμό των δοντιών για να απομακρυνθούν τα βακτηρίδια, η πέτρα και οι τοξίνες των βακτηριδίων που βρίσκονται κάτω από τα ούλα. Η θεραπεία αυτή, απ' ότι δείχνουν οι έρευνες, πιθανώς να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης παιδιών με ελαττωμένο βάρος. Ένα άλλο πλεονέκτημα της θεραπείας αυτής είναι ότι θα σας απαλλάξει από τα έντονα συμπτώματα των περιοδοντικών νόσων που σχετίζονται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης.

Τι πρέπει να κάνω αν μάθω ότι είμαι έγκυος;

  • Τοποθετήστε μια επίσκεψη σε περιοδοντολόγο στη λίστα των πραγμάτων που έχετε να κάνετε, για εξέταση και ενημέρωση
  • Εφαρμόστε σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά. Η έρευνα δείχνει ότι η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ καλά με την εφαρμογή αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Σταματήστε τη λήψη αλκοολούχων ποτών
  • Συζητείστε με το γυναικολόγο σας για τη δίαιτά σας και για τη λήψη φαρμάκων που μπορεί να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Να θυμάστε ότι ο οδοντίατρος έχει περιορισμένη δράση σε μια έγκυο γυναίκα και είναι αναγκαίο να λάβετε όλα τα μέτρα πρόληψης για να είναι τα ούλα σας και το δόντια σας υγιή. Να μην ξεχνάμε την τερηδόνα καθώς και άλλες καταστάσεις που μπορεί να επιδεινωθούν την περίοδο αυτή που η προσοχή σας είναι αλλού.

Μάθετε περισσότερα:

  • Συμβουλευτείτε ένα περιοδοντολόγο για τις επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στο περιοδόντιο και για τη γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος
  • Διαβάστε τα έντυπα στη σελίδα "Οδηγίες - έντυπα" του Περιοδοντολογικού ιατρείου που αφορούν τις γυναίκες, την εγκυμοσύνη και το σωστό βούρτσισμα των δοντιών
  • Διαβάστε για τη συντηρητική περιοδοντική θεραπεία στην ενότητα Περιοδοντολογία της ιστοσελίδας του Περιοδοντολογικού Ιατρείου
  • Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας όπου μπορείτε να λάβετε πολλές πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό, καθώς και να περιηγηθείτε σε ιστοσελίδες που αφορούν το θέμα της πρόωρης γέννησης των παιδιών και τη σχέση με τις νόσους του περιοδοντίου. Οι σελίδες αυτές είναι στην αγγλική γλώσσα.