Περιοδοντολογικό ιατρείο
Where your teeth deserve the best...
Κεντρική Περιοδοντολογία Εμφυτεύματα Συχνές ερωτήσεις Για συναδέλφους
Νέα & Ενημέρωση
Σώμα & Περιοδόντιο
Παιδιά & Στομ. υγεία
Γυναίκες & Στ. υγεία
Εγκυμοσύνη
Μεγάλες ηλικίες
Κάπνισμα
Χημειοπροφύλαξη
Οδηγίες - έντυπα
Μηνύματα
Κάπνισμα
 

Το κάπνισμα είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση των ασθενών που παραπέμπονται στο Περιοδοντολογικό Ιατρείο. Περίπου το 80% των ασθενών είναι καπνιστές με πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα. Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα με τους καπνιστές είναι ότι φαίνεται να μην είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τον κίνδυνο στον οποίο έχουν υποβάλλει τον εαυτό τους. Σε μελέτη που έχει γίνει στις Η.Π.Α. το 1999, μόνο το 23% των ασθενών δήλωσαν ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απ' ότι οι μη καπνιστές για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

Πέρα από τις άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα όπως οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, ο καρκίνος του πνεύμονα, οι καρδιαγγειακές νόσοι και η γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος, υπάρχει και ένας άλλος λόγος όπου πρέπει να σκεφτεί κάποιος την διακοπή του καπνίσματος: Την επιβάρυνση της στοματικής του υγείας.

Καιρός για οριστική διακοπή του καπνίσματος

Σκοπός της σελίδας είναι να επιστήσει την προσοχή σε κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις που απειλούν τους καπνιστές:

 • την περιοδοντική νόσο
 • την περιεμφυτευματίτιδα, σε ασθενείς που είναι υποψήφιοι να βάλουν εμφυτεύματα
 • τα μειωμένα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας με εμφυτεύματα σε καπνιστές.

Πολλές μελέτες, κυρίως από το γκρουπ των περιοδοντολόγων ερευνητών του πανεπιστημίου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη (Bergström και συνεργάτες) σε δημοσιεύσεις τους από τη δεκαετία του 1990 και μετά, υπογραμμίζουν ότι το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικότερους αιτιολογικούς παράγοντες εμφάνισης και εξέλιξης των περιοδοντικών νόσων. Επιπλέον, μετά από κάποια θεραπεία του περιοδοντίου και ιδιαίτερα μετά από οποιοδήποτε είδος χειρουργικής θεραπείας, οι χημικοί παράγοντες που περιέχονται στο τσιγάρο, επιβραδύνουν την επούλωση και καθιστούν το αποτέλεσμα της θεραπείας λιγότερο προβλέψιμο.

Σαν καπνιστής πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αρκετά πιθανό να έχετε τα ακόλουθα:

 • Πέτρα (τρυγία) στα δόντια σας
 • Θυλάκους μεταξύ των δοντιών και των ούλων
 • Απώλεια οστού γύρω από τα δόντια

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και οι μηχανισμοί επούλωσης είναι επιβαρημένοι στους καπνιστές. Για το λόγο αυτό, πολλοί καπνιστές εμφανίζουν πρηξίματα μετά τα χειρουργεία στο περιοδόντιο ή στα χειρουργεία τοποθέτησης εμφυτευμάτων.

Πολλοί περιοδοντολόγοι στο εξωτερικό, απαιτούν από τους ασθενείς τους να διακόπτουν το κάπνισμα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της περιοδοντολογικής θεραπείας. Στο Περιοδοντολογικό Ιατρείο, δεν γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής του περιοδοντίου σε καπνιστές, γιατί το ποσοστό αποτυχίας της επέμβασης είναι πολύ μεγαλύτερο από τους μη καπνιστές σύμφωνα με το άρθρο των Tonetti και συνεργατών του 1993. Επίσης, στο Περιοδοντολογικό Ιατρείο, δεν τοποθετούνται εμφυτεύματα σε βαρείς καπνιστές αν δεν είναι διατεθειμένοι να διακόψουν το κάπισμα.

Σώστε το χαμόγελό σας

Η έρευνα δείχνει ότι οι καπνιστές χάνουν πιο εύκολα τα δόντια τους απ' ότι οι μη καπνιστές. Από ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ τους, μόνο το 20% έχει χάσει τα δόντια του σε ηλικία από 65 ετών και πάνω. Από τους καθημερινούς καπνιστές, σε ηλικίες πάνω από 65 ετών, το 41,3% έχει χάσει τα δόντια του.

Παρόλο που το αποτέλεσμα της περιοδοντικής θεραπείας και η επούλωση των περιοδοντικών ιστών σε καπνιστές είναι λιγότερο προβλέψιμα απ' ότι σε μη καπνιστές, η έρευνα δείχνει ότι αν κάποιος διακόψει το κάπνισμα πριν από την έναρξη της θεραπείας, τότε η ανταπόκριση των ιστών στη θεραπεία είναι σαφώς καλύτερη και φτάνει τα επίπεδα των μη καπνιστών.

Όχι μόνο τα τσιγάρα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα πούρων ή πίπας είναι το ίδιο επιβαρυντικό για το περιοδόντιο όσο τα τσιγάρα. Μελέτες έδειξαν ότι σε καπνιστές πούρων ή πίπας, τα ποσοστά της απώλειας δοντιών είναι ίδια με αυτά των καπνιστών τσιγάρων.

Άλλα στοματικά προβλήματα

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα ακόλουθα προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα:

 • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα της γλώσσας, του εδάφους του στόματος και των ούλων
 • Κακοσμία στόματος
 • Χρωστικές στα δόντια
 • Απώλεια δοντιών
 • Απώλεια οστού γύρω από τα δόντια, κυρίως στην άνω γνάθο
 • Απώλεια γεύσης
 • Αναποτελεσματικότερη θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου
 • Μικρότερα ποσοστά επιτυχίας στα οδοντικά εμφυτεύματα
 • Μικρότερα ποσοστά επιτυχίας στην πλαστική χειρουργική
 • Υφιζήσεις (τραβήγματα) των ούλων
 • Ξηρότητα στόματος
 • Ρυτίδες στο πρόσωπο

Για άλλες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος στο περιοδόντιο, καθώς και για τη θεραπεία των περιοδοντικών νόσων σε καπνιστές, διαβάστε το αντίστοιχο έντυπο στην ενότητα "Οδηγίες - έντυπα"